A szellőzés új szerepe

Miért szükséges a szellőzés?

 

Az energiatudatosság a fenntartható fejlődés alappillérévé vált nemcsak új építés, hanem a meglévő épületek felújítása alkalmával is. Az érvényben lévő szabályozások, illetve a közeljövőben életbe lépő, előremutató irányelvek egyértelműen meghatározzák az egyes épületekre érvényes épületfizikai és épületgépészeti jellemzőket, amelyekkel az épület ténylegesen energiahatékonnyá tehető. Egy alacsony üzemelési költségű épülethez, jó hőszigetelő képességű falszerkezetek, fokozott légzárású nyílászárók, valamint optimálisan működő gépészeti rendszerek is szükségesek.

Legyen szó új építésről vagy felújításról, célszerű az épületet komplexen kezelni, azaz a részfelújítási folyamatokat egymásra épülve elvégezni, hogy végül a lehető legnagyobb energiamegtakarítást érjük el. A felhasznált hőenergia minimalizálását elsősorban a külső nyílászárók fokozott légzárásúra történő cseréjével és külső homlokzati hőszigeteléssel érhetjük el. De az energiaminimalizálás érdekében fontos, hogy az épületszerkezeti, esztétikai korszerűsítésekkel párhuzamosan a gépészeti rendszereket is felülvizsgáltassuk hozzáértő szakemberrel.

 

Ablaknyitással szellőztetni egy elavult, drága szokás!

 

Egeszsegvedelem-Alacsony-koltsegek-EnergiamegtakatitasRégen, amikor szükségét éreztük, kinyitottuk lakásunk ablakait otthonunk átszellőztetése érdekében. Mai energiatudatos világunkban feltehető a kérdés, hogy ez a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás?
A hagyományos, ablaknyitásos vagy a nyílászárók résszellőztető funkcióját használó szellőztetéskor, nem lehet pontosan megítélni, hogy valójában meddig indokolt nyitva tartani az ablakot, és mikortól okoz (főleg télen) csak fölösleges hőveszteséget. A túl rövid ideig történő szellőztetéssel pedig nem biztosítható a megfelelő levegőminőség.

Korszerű, automatikus működésű szellőzőrendszer kialakításával nemcsak kiküszöbölhető az ablaknyitás okozta fölösleges hőveszteség, hanem jelentős fűtési energia takarítható meg.

E rendszerek elemei a helyiségek levegőminőségét érzékelve, folyamatosan szabályozzák a légcserét, mindig csak ott és akkor szellőztetnek, ahol ténylegesen indokolt, ugyanakkor biztosítják az optimális levegőminőséget az épületben.