Családi házat épít, vagy felújít?

Helyiségenkénti szabályozott szellőzési rendszerek

Egy korszerű épület már elképzelhetetlen átgondolt szellőzés nélkül!

 

Energiamegtakarítás céljából az épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. Emellett mindenképpen gondoskodni kell a szabályozott szellőztető rendszer kialakításáról, mert a szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt hő többnyire csak szellőztetéssel távozhat el a helyiségekből.

Életünk több mint 90 %-át épületekben töltjük. Otthonunk, a munkahelyünk az iskola, óvoda olyan zárt terek, amelynek levegőjét naponta hosszabb időn keresztül légezzük be. Számos tanulmány kimutatta, hogy épületeink levegőjében számos szennyező anyag magas koncentrációban fordul elő. Például a lakótereinkben a CO2 jelenlétét elsősorban az emberi kilégzésnek tulajdoníthatjuk, amelyet pára felszabadulása is kísér. Egy ember átlagosan 19 liter/óra CO2-t bocsát ki a kilégzése által, ami megfelelő szellőzés hiányában nem tud eltávozni az épületből és a komfortérzet romlását, fejfájást rossz közérzetet okoz. Amennyiben a mindennapi tevékenység folyamán, a főzés, fürdés, mosás közben termelődő nedvesség nem tud eltávozni az épületből, komfortproblémákat, páralecsapódási problémákat okozhat, ami a hideg felületeken penészedési problémák kialakulásához vezethet. A belső levegő minőséget jelentősen ronthatják a különféle, a háztartásokban előforduló egészsége káros anyagok, illékony vegyületek (vegyszerek, tisztítószerek, festékanyagok, valamint a dohányfüst) amelyek szintén csak a szellőzéssel távolíthatók el az épületből.

 

Ablaknyitás és a villanykapcsolóra kötött kis ventilátor helyett gondolkodjon rendszerben!

A hagyományos ablaknyitásos szellőztetés és az elavult, szabályozatlan szellőzési rendszerek alkalmazásával ugyan megoldható a légcsere, de ebben az esetben nagymértékű fölösleges energiaveszteséggel is kell számolni, ami jelentősen csökkenti a vastag hőszigetelés és korszerű nyílászárók hatékonyságát, jelentősen kitolva a megtérülési idejüket. Az előre programozott szellőzési rendszerek alkalmazása nagy előrelépést jelent ugyan, de lakók életritmusa, szokásai jelentősen eltérnek egymástól, így nem biztos, hogy egy időkapcsolóval napszaktól függő program szerint működő szellőzési rendszer jelenti a legoptimálisabb megoldást.

ouverture_fenetre-300x200Egy családi ház, vagy lakás esetén az elszívó ventilátor kapcsolása a fürdőszobai villanykapcsolóra kötött vezérlése a legideálisabb szabályozási lehetőség, amely nem érzékeli a levegőminőséget? Vagy egy többfokozatú kapcsolóval manuálisan szabályozható hővisszanyerős berendezés érzékeli-e hogy milyen a helyiségekben a levegőminőség, mekkora a valós légcsere igény?

Ezek a kérdések foglalkoztatták az Aereco fejlesztőmérnökeit, amikor megalkották a helyiségenkénti érzékelőkkel automatikusan szabályozott intelligens szellőzési rendszerek koncepcióját, amely az épület minden helyiségét külön-külön folyamatosan monitorozva gondoskodik légcseréről.

A helyiségenkénti levegőminőség érzékelésen alapuló légcsere szabályozásra több megoldás létezik, legyen szó páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerekről.

A szellőzés szabályozottá tételével – legyen szó higro(pára)szabályozású, vagy hővisszanyerős rendszerekről – jelentős energiamegtakarítás érhető el ugyanakkor biztosítható az épületben tartózkodók maximális komfortja. A helyiségek funkciója szerint választható intelligens érzékelőkkel vezérelt szellőzőelemek a belső levegő összetétele szerint, a helyiség pillanatnyi használatához igazodva folyamatosan és automatikusan optimalizálják a légcsere intenzitását.

 

 

Páraszabályozott szellőzési rendszer

 

A higro(pára)szabályozott rendszer alkalmazásával a friss levegő utánpótlás a lakó- és kiszolgáló helyiségek nyílászáróiba épített légbevezetőkön keresztül valósul meg. Az elhasználódott levegő a kiszolgáló helyiségekből – amelyek levegője intenzívebben használódik – elhelyezett BXC pára- és/vagy mozgásérzékelős légelvezető elemeken keresztül távozik. A páraszabályozott rendszer előnye, hogy a központi elszívó ventilátort elegendő csak a kiszolgáló helyiségek légelvezető elemeihez csatlakoztatni, mert a friss levegő utánpótlását a nyílászáróba épített légbevezetők végzik, amelyek direkt módon nem csatlakoznak a légtechnikai rendszerhez, hanem a levegőminőséget érzékelve „kommunikálnak” az elszívó rendszer elemeivel a légcsere optimalizálása érdekében.

paraszabalyozott-szellozes

Komfort és energiamegtakarítás

Egy korszerű szellőzési rendszerrel kapcsolatban nemcsak az optimális mértékű légcsere biztosítása az elvárás, hanem a rendszer üzemelési költségének és a karbantartási költségek minimalizálása. A páraszabályozott rendszer esetén a páraszabályozott légbevezető és légelvezető elemek segédenergia igénybevétele nélkül végzik a szellőzés szabályozást, a villamosenergia igénye csak a mozgásérzékelős légelvezetőknek (2 db AAA elem) illetve a fordulatszám szabályozott, alacsony fogyasztású központi-, vagy tetőventilátorok EC motorjainak van, amelyek karbantartása sem igényel jelentős ráfordítást.

A rendszer hatékonyságát és működési költségeit is vizsgálva a Fraunhof-i Épületgépészeti Kutatóintézet szakemberei egy azonos paraméterekkel rendelkező épületben (a tanulmányban egy 75 m2 apartmant vizsgáltak, amelyben 3 személy lakott, belső levegő hőmérséklete 21˚C, U érték=0,25W/m2.k) összehasonlították a páraszabályozott rendszert, egy 80% standard hővisszanyerős rendszerrel. Elemezve a hővisszanyerés nélküli, de szabályozott friss levegő utánpótlás miatti hőveszteséget, valamint a szellőzőrendszer energiafogyasztását is figyelembe véve egy fűtési szezonban az energiaveszteség mindössze 49 EUR (kb. 15000 Ft) többletkiadást generált. Ez a többletkiadás igen kedvező, mivel a páraszabályozott rendszer kialakítási költsége épület adottságtól függően akár harmada, fele is lehet egy standard hővisszanyerős rendszerrel összehasonlítva. Bár a páraszabályozott rendszer légbevezetőin keresztül szűrés nélkül jut be friss levegő, de tapasztalat, hogy így kevesebb por jut be az épületbe, mint a hagyományos ablaknyitás által.

Ismerje meg a páraszabályozott szellőzési rendszereinket!

 

Helyiségenként szabályozott hővisszanyerős rendszer

Az Aereco DXR intelligens hővisszanyerős rendszer ötvözi a helyiségenkénti légcsere szabályozás és a hővisszanyerés előnyeit. A kiszolgáló helyiségekből történő elszívás szabályozását a páraszabályozott rendszerből jól ismert, a helyiség funkciójához választott BXC pára- mozgásérzékelős légelvezető elemek szabályozzák.

hovisszanyeros-szellozesi-rendszerek

A lakó és tartózkodó helyiségekben a légutánpótlás mértékét a helyiségekbe telepített CO2 érzékelők szabályozzák egy közvetlenül a hőcserélő egységhez csatlakozó elosztó egységen (HUB) keresztül. Ez a központi HUB egység és a hővisszanyerő egység könnyen elhelyezhető egy előszobai álmennyezet fölé, így a DXR rendszer felújítás alkalmával utólagosan is könnyen telepíthető. A rendszer csendes üzemelésére jellemző, hogy a HUB egységen belül a lakóhelyiségektől távol történnek a légutánpótlást szabályozó halk zsalumozgások, így biztosítható a rendszer észrevétlenül csendes működése.

A rendszer a helyiségek használata függvényében optimalizálja a légcserét, ami lehetővé teszi a hővisszanyerő egység fordulatszám szabályozott működését. Ennek köszönhetően a DXR rendszer energiafogyasztása akár 50 %-kal kedvezőbb lehet egy hagyományos hővisszanyerős rendszerhez viszonyítva. A koncentrált légcsere nemcsak kevesebb energiát igényel, hanem a készülék szűrőegységeinek élettartamára is kedvező hatással van.

 

Hagyományos hővisszanyerős rendszerek szabályozottá tétele

Az Aereco magyarországi kínálatában megtalálható 90% feletti hővisszanyerési hatásfokkal, kiváló tömörségi mutatókkal rendelkező HRM, HRF, és HRG hővisszanyerős rendszerek vezérlése beállítható állandó légszállítás(CA) állandó nyomásérték tartás(CPs), valamint jelvezérelt(LS) módon.

A helyiségenként automatikusan és folyamatosan kontrollált légcsere megvalósítható az 1 m3/h pontossággal beszabályozható központi készülékkel, a befúvás ágakba telepített és igény szerint beállított térfogatáram elosztó egységekkel, valamint az elszívási pontnál alkalmazott érzékelős BXC légelvezetőkkel kialakított rendszerrel.

Csaladihaz-szellozesIgényeihez és az épület adottságaihoz igazodva

A rendszerhez igény szerint választhatók opcionális kiegészítő egységek, amely lehetővé teszik különféle épületfelügyeleti rendszerekkel (pl. BACnet, KNX, ModBus) való kommunikációt, illetve WIFI modul egység alkalmazásával lehetőség van rendszer működésének számítógépen, okostelefon applikáción keresztül  történő felügyeletére, vezérlése.

 

A megoldásaink megfelelnek a legújabb energetikai szabványoknak is. Hővisszanyerős szellőztető berendezéseink közül akár Passzívház minősített készülék is választható.

Új építés – de akár felújítás alkalmával is – a helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzőrendszerek kialakításával az épületben tartózkodók részére megfelelő komfortról gondoskodó, optimális mértékű légcsere biztosítható. Ezáltal az épület nem lesz sem alul, sem túlszellőztetett, ugyanakkor a szellőztető rendszerek villamosenergia fogyasztása, üzemelési költségei is kézben tarthatók.

Ismerje meg a hővisszanyerős szellőzési rendszereinket!

A szellőző gépek kiválasztásához töltse le a méretező és  kiválasztó programunkat ezen a linken:

Hővisszanyerős termék kiválasztó program letöltés