Hővisszanyerős rendszerek

Életritmusunkhoz illeszkedő légcsere szabályozás = Energiamegtakarítás kompromisszumok nélkül

 

Hővisszanyerős szellőzés szabályozási lehetőségei

 

Az Aereco magyarországi hővisszanyerős szellőztető készülék kínálatában egyaránt megtalálható hagyományos a max. 450 m3/h légszállítási képességű közepes kategóriájú, mind a nagyobb, 600-800 m3/h szellőztető készülékek. Egyes típusváltozatok a megfelelő kiegészítőkkel akár kültérre is telepíthetők, de választhatók keskeny, akár álmennyezet fölé is telepíthető típusok. Amennyiben egy felújítás alkalmával egy meglévő épületbe kell utólagosan telepíteni egy készüléket és ez a szűkös átjárók, lépcsőház miatt nehezen lenne kivitelezhető, ott ideális megoldást jelenthetnek rendelhetők modulokra szerelhető változatok, amelyek a helyszínen újból összeállíthatók.

HRM és HRF

HRM és HRF típusú hővisszanyerős szellőztető készülékek

A kedvező ár értékarányú HRM, az álmennyezetbe telepíthető lapos kivitelű HRF és a széleskörűen alkalmazható HRG hővisszanyerős szellőztető készülékek közös jellemzője a hatékony, alumínium kereszt-ellenáramú hőcserélő egység, amely hatásfoka megközelíti kiemelkedő a 96 %-ot. A kiváló tömörségi (0,017) mutatókkal rendelkező berendezések megfelelnek mind a DIN 1946 valamint az EN 308 szabvány követelményeinek, ami higiéniai szempontból nagy jelentőséggel bír.

A készülékek tervezésekor a maximális energiahatékonyság érdekében nemcsak a hővisszanyerés hatásfoka, hanem az alkalmazott ventilátoregységek villamosenergia fogyasztása is fontos szempont volt.

A készülékek komplett elektronikus szabályozással rendelkeznek, amely nemcsak a ventilátorok, valamint a bypass, hanem a tartozékként választható egységek működését is vezérli. Így képes szabályozni a hőcserélő egység védelme érdekében a készülékbe integrált előfűtőt (opció), és utófűtőt (opció), és a külső fűtő/hűtő kalorifer (opció) kiegészítőket is.
Attól függően, hogy milyen igényeknek kell megfelelni a szellőztető rendszernek, a ventilátorok szabályozása beállítható állandó nyomás (CPs), vagy konstans légszállítás (CA), illetve érzékelők 0-10V jelvezérelt légszállításra (LS). A szellőztető készülékek rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy képesek legyenek a megadott értékeket folyamatosan tartani.

Az alábbi linken a termék kiválasztó program letölthető: Hővisszanyerős termék kiválasztó program letöltés

Többféle választható kiegészítővel egyedi megoldások alakíthatók ki

Kommunikációs modul segítségével a legtöbb készülék a legkorszerűbb épületszabályozási rendszerekkel (pl. KNX, vagy BACnet) képes harmonikusan együttműködni. A TAC5 technológia lehetőséget biztosít, opcionális kiegészítőegységgel WIFI hálózathoz csatlakoztatásra, a rendszer számítógépen, Android vagy iOS eszközön keresztüli felügyeletére, vezérlésére.
A készülékekhez a helyiségenkénti szabályozás érdekében tökéletesen illeszthetők a befúvás szabályozást végző térfogatáram szabályozó egységek, valamint a pára-, mozgás, illetve CO2 vagy VOC érzékelős BXC légelvezető elemek.

A kiváló nyomásveszteség toleranciának köszönhetően, a rendszer a működés teljes tartományában képes kiemelkedő hatásfokát megőrizni. Az alacsony fordulatszámon történő működésnek, illetve a nagyobb számú ventilátor lapátoknak köszönhetően, a készülékek alacsony zajszint mellett üzemelnek.
A berendezéseket úgy tervezték, hogy a későbbiekben az alkatrészek még szűkösebb helyeken is könnyen hozzáférhetők legyenek. Egyes típusok szerelőajtai nyitást könnyítő fogantyúval szereltek. A TAC5 modulárisan felépülő elektronikának köszönhetően a berendezés a későbbi igényekhez igazodva akár tovább fejleszthető. A készülékek gyári programozása lehetővé teszi, hogy a helyszínen elegendő csak a kiválasztott vezérlőegységet csatlakoztatni, valamint a központi egységet a légtechnikai és elektromos hálózattal összekapcsolni és a készülék máris üzemkész…

 

DXR egy forradalmi újítás a hővisszanyerős szellőzésben

 

Az Aereco új generációs DXR rendszere mind energiamegtakarítás, mind légcsere optimalizálás szempontjából előrelépés a hővisszanyerős szellőzési megoldások terén. A hagyományosan központi vezérlésű rendszerekkel ellentétben a DXR az első hővisszanyerős szellőztető készülék, amely képes külön-külön alkalmazkodni a helyiségek egyedi szellőzési igényeihez, valamint azok változásaihoz igazodva fokozatmentesen szabályozni a légutánpótlás és az elszívás mértékét.
Ez az újszerű megközelítés, amely ötvözi a helyiségenként külön-külön szabályozott szellőzési megoldások és a hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyeit, mert a helyiségenként egyedi érzékelő/szabályozó egységek kiegyenlített légcserét, ugyanakkor kiváló levegőminőséget biztosítanak.

DXR rendszer

DXR intelligens hővisszanyerős szellőzési rendszer elemei

Helyiségenként szabályozott légutánpótlás: CO2 érzékelők által vezérelt friss levegő befúvás

A DXR rendszer alumínium kereszt-ellenáramú hőcserélőjén(1) keresztül  előmelegített friss levegő bevezetése(3) akár öt lakóhelyiségen keresztül  (nappali, háló, gyerekszoba, dolgozó, stb.) is történhet, amelyet a  kiegyenlített szabályozás érdekében egy befúvás kompenzációs ág(4) egészít ki.

A lakóterekbe telepített, karbantartást nem igénylő, önkalibráló algoritmussal rendelkező CO2 érzékelők (5) vizsgálják az adott helyiség  levegőjét és vezérlik – egy központi elosztó egységen(2) keresztül – az  egyes helyiségekbe bejutó szükséges mértékű friss levegő utánpótlását.

 

Speciális légelvezetők a fordulatszám szabályozott hővisszanyerős rendszerben

A szennyezett levegő elvezetése(6, 7) akár négy kiszolgáló helyiségből (fürdő, WC, konyha, …) is megvalósítható, melyet az elszívás kiegyenlítő ág (8) tesz teljessé. A DXR rendszer központi egységének összehangolt munkáját két fordulatszám szabályozott, alacsony fogyasztású EC motor segíti. A rendszer működéséről folyamatosan tájékoztat a központ kijelző egység (9). Az ideális levegőminőségről a hővisszanyerős szellőztető egység két G4 és F7 szűrője, valamint alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a hőcserélő egység gondoskodik.

A lakóhelyiségekben CO2 érzékelők, a kiszolgáló helyiségekben a helyiség funkciója szerint, pára- és vagy mozgás- (igény esetén CO2 vagy VOC) érzékelős légelvezetők által vezérelten, a helyiségek levegőminősége és a pillanatnyi szellőzési igényhez illeszkedve gondoskodik a szellőzésről. A DXR rendszer, amely 170 m3/h légszállításra képes, ideális megoldást jelent lakások és kisebb családi házak energiatakarékos szellőzésének kialakításához. A rendszer előnye, hogy a helyiségenként optimalizált légcserének köszönhetően a hővisszanyerés mellett a pillanatnyi légcsere igényhez szabályozott működésnek köszönhetően a ventilátorok energiafogyasztása is kedvező.

A helyiségenkénti légcsere szabályozással a bent tartózkodók életritmusához igazítva optimálissá tehető szellőzés, maximalizálható a komfortérzet, ugyanakkor elkerülhetők az alul-, vagy túlszellőztetettségből adódó problémák.

Oldja meg, tegye hatékonnyá és energiatakarékossá otthona szellőzését!