Komfort és egészségvédelem

Milyen szennyezők, potenciális kórokozók lehetnek jelen egy lakóépületben?

„Épületeinkben a nem megfelelő minőségű beltéri levegő komoly egészségügyi kockázatot jelent.” (WHO 2007)

 

por, vírusok, baktériumok, kórokozók, poratkák, állati szőr (macska, kutya), szénmonoxid(!), radon, csótány, gombák, penész, pollenek, ólom(festékből felszabaduló), azbeszt és egyéb veszélyes anyagok, rágcsálók, széndioxid . . .

Megfelelő szellőzés hiányában ezek szennyezők mind-mind nem tudnak eltávozni az épületből, és annak belső levegő minőségét szennyezik, ami jelentősen károsíthatja az épületben tartózkodók egészségét!

 

Milyen problémákat okozhatnak?

Peneszes ablak– Közérzet romlása, fáradtság, bágyadtság, fejfájás stb.
– Irritáció (allergiás reakciók) allergének és az ellenanyag találkozásakor létrejövő fokozott reakció (köhögés, tüsszögés, nehézlégzés)
– Betegség pl. asztma kialakulása, amely a légutak krónikus gyulladásos betegsége kimutatták, hogy kialakulása súlyossága egyenes arányban áll az allergén koncentráció mértékével.
– Egészségügyi problémákon kívül a kialakuló párásodási és penészedési problémák az épületszerkezeti elemek állagromlását is előidézhetik.

 

Mi a megoldás?

Gondoskodni kell, mint a szennyeződött levegő eltávolításáról, mind a friss levegő pótlásáról.

Tekintettel arra, hogy e szennyezők bármely helyiségben termelődhetnek, jelen lehetnek, nem elegendő egy fürdőszobai kis ventilátorral „kipipálni” a szellőzés kérdését, hanem a családi házunkat, vagy lakásunkat komplex rendszerként kezelve kell megtervezni a minden helyiségégre kiterjedő légcserét.

A rendszer

Mivel valószínűleg nem tartózkodunk egyszerre minden helyiségben, így nincs szükség arra, hogy minden helyiségben folyamatosan működő nagy intenzitású szellőzésre, hanem célszerű a levegő minőség és a használat függvényében koncentrálni a légcserét azon helyiségekre, amelyekben ez pillanatnyilag ténylegesen indokolt.

E problémát felismerve fejlesztette ki az Aereco a helyiségenkénti levegőminőség érzékeléssel szabályozott intelligens szellőzés szabályozó megoldásait.

Tudjon meg többet!