Páraszabályozott szellőzési rendszer

Helyiségenkénti levegőminőség érzékelés

Ideális páratartalom – Penészmentes otthon

 

Szellőztetésről, vagy más néven légcseréről csak abban az esetben beszélhetünk, ha megteremtjük a levegő bejutásának lehetőségét, valamint egyúttal a szennyezett levegő elvezetéséről is gondoskodunk…

Az Aereco páraszabályozáson alapuló szellőzési rendszer koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapul. Az intelligens légszállítás szabályozást végző, a lakóterek nyílászáróiba, vagy falába utólag is könnyen beépíthető légbevezető elemek valamint a kiszolgáló helyiségekbe elhelyezett – központi ventilátorhoz csatlakoztatott – légelvezető elemek a helyiségek pillanatnyi szellőzési igényhez alkalmazkodva és ahhoz mérten gondoskodnak az optimális légutánpótlásról és elszívásról, kiküszöbölve a fölösleges hőveszteséget.

A rendszer folyamatosan gondoskodik a helyiségekben tartózkodók komfortérzetéről, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben a maximális fűtési energiamegtakarítás érdekében minimalizálja a légcserét. Amikor a mindennapi tevékenységekből (pl. főzés, fürdés), vagy csak amiatt, hogy épp többen tartózkodnak egy szobában, ezért friss levegőre van szükség, a rendszer automatikusan gondoskodik a szennyezett levegő gyors és hatékony eltávolításáról és tiszta levegő utánpótlásáról. A harmonikusan működő páraszabályozott szellőzési rendszer elemeinek köszönhetően folyamatosan biztosítható a komfortérzet, ugyanakkor a helyiségenkénti légcsere-szabályozás által minimalizálható a szellőzési hőveszteség.

 

Ablaknyitás helyett intelligens légcsere szabályozás

Az újonnan beépített homlokzati nyílászárók okozta légtömörség miatt keletkező levegőtlenség megszüntetéséről akár utólag is beépíthető légbevezető elemekkel gondoskodhatunk. Amennyiben ez elmarad, akkor a légutánpótlást bukóra állított ablakokkal fogja megoldani Ön is, mellyel a korábban megnyert hőenergia nagy része megint csak ablakon fog távozni…

A páraszabályozott rendszer elemei

  Aereco páraszabályozott rendszer elemei:
   1. Páraszabályozott légbevezetők – a lakóhelyiségek nyílászáróiba
   2. Pára és/vagy mozgásérzékelős légelvezető elemek – a kiszolgáló helyiségekbe
   3. Légelvezetőkhöz csatlakoztatott központi ventilátor – a padlástérbe

A megfelelő légutánpótlásról, segédenergia igénybevétele nélkül működő, nyílászárókba vagy falszerkezetbe építhető páraszabályozott légbevezető elemek gondoskodnak. Ezek a szellőzőelemek a bennük található poliamid pántköteg segítségével csak annyi levegőt engednek be a lakóterekbe, amennyi ténylegesen szükséges, és lezárnak, amikor a belső levegő szennyezettségének szintje még nem indokolja a friss levegő bejutását. A hangtalanul működő páraszabályozású légbevezetők észrevétlenül biztosítják a szükséges mértékű szabályozott légutánpótlást. Az elemek típusa és darabszáma az adott helyiség funkciója és a mérete alapján tervezhető.

Igényekhez igazodó elszívó rendszer

A friss levegő utánpótlásával párhuzamosan a kiszolgáló helyiségeken keresztül meg kell oldani a szennyezett, elhasznált, rossz levegő eltávolítását a lakásokból. Erre ideális megoldás, ha gépi elszívású rendszert telepítünk, ami egy családi ház vagy lakás esetén egy központi, fordulatszám-szabályozott ventilátorból és a hozzá csatlakozó légelvezető elemekből alakítható ki.

Akár a padlástérbe is telepíthető csendes, alacsony villamosenergia-igényű központi ventilátor működésének szabályozását, a maximális energiahatékonyság érdekében a kiszolgáló helyiségekben (fürdő, WC, konyha, háztartási helyiség, gardrób) kialakított elszívási végpontokon, különleges érzékelőkkel vezérelt légelvezető elemek biztosítják. A légelvezető elemek párát és/vagy mozgást érzékelve automatikusan nyitnak, melyet a fordulatszám- szabályozott ventilátor lekövet, így a változó szellőzési igények szerint a ventilátor teljesítményfelvétele is folyamatosan változik.

Azáltal, hogy a páraszabályozott szellőzés folyamatos, de szabályozott légcserére lett tervezve, a rendszer kiegyensúlyozott működésű alacsony energiafogyasztású elszívómotorok alkalmazását teszi lehetővé.

A páraszabályozott szellőzési rendszer alkalmazásával folyamatosan biztosítja az épület helyiségeiben az optimális levegőminőséget, ugyanakkor a szabályozatlan szellőztető rendszerekhez képest akár 20-50% fűtési energia megtakarítható.

 

A központi ventilátoros páraszabályozott rendszer működése

A gépi, higroszabályozású szellőztető rendszer működési alapelve, hogy az épületben (vagy lakásban) a levegő kicserélődését a szennyezett, vizes helyiségekből elszívott levegő indítja el. A friss levegő utánpótlása lakószobákba érkezik a nyílászáróba építhető EMM, EAR, vagy fali EHT típusú páraszabályozású légbevezető elemeken(1) keresztül. A padlástérben, vagy az álmennyezetben elhelyezett, központi ventilátor(3) által elszívott párás, szennyezett levegő mennyiségét légcsatornán keresztül hozzá csatlakozó BXC légelvezetők(2) szabályozzák, a pillanatnyi szükségletek szerint az épület kiszolgáló és vizes helyiségeiben.

A páraszabályozott szellőzési rendszer kialakításával a használaton kívüli helyiségek hővesztesége a minimálisra csökkenhet, ahol pedig a páratartalom, vagy egyéb tényező miatt indokolt, ott megtörténik a fokozott légcsere.

 

Széleskörű alkalmazhatóság

Az Aereco központi ventilátorok ideálisan alkalmazhatók a páraszabályozott szellőzési rendszerhez, melyek közül könnyen kiválasztható az épület adottságaihoz leginkább illeszthető megoldás. A szabályozott légcsere megvalósulása érdekében, nemcsak néhány különálló lakrész légcseréjét oldjuk meg, hanem a rendszer a lakás vagy családi ház komplett szellőzéséről gondoskodik.

A központi elszívó ventilátorok között megtalálhatók a lakások, családi házak szellőzéséhez optimális két(V2A), négy(V4A), esetleg öt(V5A) kiszolgáló helyiség elszívására képes EC szellőztetőmotorok, amelyek alacsony zajszintjük miatt szekrénybe, álmennyezet fölé telepíthetők. A VAM típus akár fűtetlen helyre , például a padlástérbe is elhelyezhető.

 

Ajanlott-legbevezetok-legelvezetok-kozponti-ventilatorok

Szellőzési megoldásaink közül könnyen összeállítható az épület adottságaihoz leginkább illeszkedő szellőzési rendszer

Mivel alapvető szempontunk az épület felhasznált energiájának minimalizálása a téli és az átmeneti időszakokban is, mindamellett, hogy kellemes komfortérzetet biztosítsunk, meg kell találni a lehető leghatékonyabb szabályozott szellőzési módot.

A páraszabályozott rendszer meglévő épületben utólag is könnyen kialakítható. Oldja meg, tegye hatékonnyá és energiatakarékossá otthona szellőzését!

ajanlatkeres-gomb_kek